In de praktijk

Zorghub helpt zij-instromers én zorgwerkgevers met aanpassen van functies

Door zij-instromers beter voor te bereiden op zorgbanen én werk net iets anders te organiseren, vinden zorginstellingen meer personeel. Tegelijkertijd biedt dit extra kansen aan werkzoekenden zonder passende diploma’s. In Zuid-Holland bereidt Zorghub hen in één maand voor op betaalde, ondersteunende functies in de zorg. Na een regionale start, krijgt dit nu een landelijk vervolg.

“We zien mensen echt opbloeien en hun kans pakken.”

Vera de Graaff, jobcoach van Zorghub

Zorghub biedt mensen in de bijstand een betaalde baan, waarin ze vooral ondersteunende taken uitvoeren. Dit is vaak een mix van huishoudelijke taken en activiteiten met cliënten. Ze werken bijvoorbeeld als gastvrouw, helpen met koken, schoonmaken, opruimen, begeleiden van activiteiten of bieden ondersteuning bij het geven van voeding. Hierdoor kunnen zorgprofessionals zich beter richten op de primaire zorgtaken. “Dit is echt een win-win-win situatie voor iedereen,” typeert jobcoach Vera de Graaff van Zorghub.

Hiervoor wordt samengewerkt met onder andere zorgwerkgevers, WerkgeversServicepunt Haaglanden en Werkse!, dat de werkgevers en re-integratiedienstverlening verzorgt voor de gemeenten Delft, Midden-Delfland, Rijswijk, Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland.

Meerdere zorgdisciplines

Dit initiatief begon in 2021 in Delft door samenwerking met drie regionale zorgwerkgevers (Pieter van Foreest, Stichting Perspektief en Ipse de Bruggen) in diverse zorgdisciplines. “Hierdoor zijn er kansen in de gehandicaptenzorg, ouderenzorg en de ggz. Zo hebben we verschillende mogelijkheden om een passende werkomgeving te vinden en om samen nieuwe functies te creëren die ook zorgorganisaties echt helpen.” De doelgroep is breed: mensen die niet zelfstandig aan een baan kunnen komen in de zorg, maar hiervoor wel geschikt en gemotiveerd zijn. Ook statushouders kunnen bijvoorbeeld deelnemen.

Na Delft is ook de gemeente Rijswijk aangehaakt. “Het is een mooi startpunt voor werkzoekenden die passen in de zorg, maar daar nog geen diploma’s voor hebben,” zegt Brenda Knoef, consulent werk van deze gemeente. “Wij zorgen als gemeente voor het aandragen van geschikte kandidaten bij Zorghub. We betalen de jobcoaching en aanvullende bijstand – wanneer dat nodig is – en we kijken samen met Zorghub wat een kandidaat verder nodig heeft voor deze stap. Soms is bijvoorbeeld eerst een goede fiets nodig om naar het werk te komen, als hij die zelf nog niet meteen kan kopen.”

Voorbereidingsmaand

Deelnemers volgen in een groepje van vijf tot tien personen – met behoud van uitkering – een voorbereidingsmaand. Daarin krijgen ze meer informatie over het werken in de zorg, ze volgen trainingen en vier meeloopdagen bij een zorginstelling. Zo kunnen ze ervaren of het werk echt bij ze past en ze maken kennis met hun nieuwe collega’s, hun buddy op de werkvloer en natuurlijk de cliënten. Waar nodig bieden jobcoaches extra ondersteuning.

Na de leermaand krijgen deelnemers een contract voor zeven maanden. De Graaff: “Meestal eerst voor 18 uur per week. Daarom kan eerst tijdelijke aanvulling van de bijstand nodig zijn. De ureninzet wordt in stapjes uitgebreid naar 24 uur, waardoor mensen uit de bijstand komen. Dat gebeurt vaak na een halfjaar, maar soms ook al eerder. Wie eenmaal aan het werk is, kan natuurlijk verder groeien naar andere banen in de zorg.”

Resultaten

Zorghub heeft de afgelopen jaren ruim tachtig deelnemers voorbereid voor het werken in de zorg, waarvan er zeventig ook al aan de slag zijn. Voor deelnemers betekent het traject een grote stap vooruit in hun werk en leven. Het geeft een ‘boost’ aan hun zelfvertrouwen. De Graaff: “Vooraf lijkt het ze pittig, maar met de juiste handreikingen kunnen ze deze stappen zetten. We zien mensen echt opbloeien en hun kans pakken. De kunst voor begeleiders is om deelnemers goed te leren kennen. Sommigen laten zich eerst niet snel zien. Dan moeten we echt vertrouwen winnen. Pas als we een beetje weten wie iemand echt is, kunnen we de beste match maken met een zorginstelling. Zodra het vertrouwen groeit, laten deelnemers meer van zichzelf zien. Dan zien wij ook beter wat zij echt nodig hebben. Bijvoorbeeld als er ook begeleiding in de privésfeer nodig is om duurzaam aan het werk te kunnen.”

Landelijk vervolg

Zorghub begon in 2021 in Delft met financiële ondersteuning van de Start Foundation. Sinds 1 januari 2024 is de organisatie zelfstandig en nu kan de aanpak ook in andere gemeenten worden ingezet. “Meerdere gemeenten en zorginstellingen in het land willen deze stap zetten. We zijn nu in gesprek waar onze aanpak een vervolg kan krijgen,” aldus De Graaff.

Wat zijn volgens haar de belangrijkste lessen voor vergelijkbare initiatieven? “Het belang van jobcoaching die ook gericht is op de thuissituatie. Dat maakt vaak een groot verschil. En hoe belangrijk ons gesprek met zorgwerkgevers is om te kijken welke nieuwe functies gecreëerd kunnen worden in hun belang én dat van kandidaten. Zelf vinden ze dat vaak lastig.”

“Het is een mooi startpunt voor werkzoekenden die passen in de zorg, maar daar nog geen diploma’s voor hebben”

Brenda Knoef, consulent werk van gemeente Rijswijk

Ivy Ramgatie

“Koken in de zorg past echt bij mij!”

Ivy Ramgatie (60) werkt sinds oktober 2023 in de gehandicaptenzorg bij Ipse de Bruggen. “Ik wilde graag werken, maar wist niet goed wat bij mij paste. De zorg misschien? Daar had ik wel ervaring mee, maar geen diploma’s in.” Via de gemeente Rijswijk volgde ze het voorbereidingstraject bij Zorghub. “Ik bleek te kunnen gaan koken en dat doe ik heel graag, al van jongs af aan. Nu werk ik als ondersteunend medewerker bij de kookdienst van onze organisatie. Dan hoeven zorgmedewerkers het koken er niet ook nog bij te doen. Ik werk vooral met ouderen en kook van alles voor ze. Daar heb ik veel vrijheid in. Ik maak bijvoorbeeld lekkere bami of nasi, maar ook bloemkool met een papje. En op mijn verjaardag heb ik als Surinaamse natuurlijk een keer roti gemaakt. Naast koken doe ik ook andere hulptaken. Bijvoorbeeld een stukje wandelen met een bewoner, mensen naar activiteiten brengen of ik zorg voor de koffie.”

Na haar eerste halfjaar is het contract van Ivy met een jaar verlengd. “Ik zit hier helemaal op mijn plek. Het is heel dankbaar werk en het past goed bij de mogelijkheden die ik heb om te werken. Ik werk 24 uur per week en dat is perfect voor mij. Het is leuk werk en mijn inkomen is nu ook hoger dan toen ik in de bijstand zat.” En de cliënten? Die zijn gek op haar kookkunsten. “De meesten zijn een beetje aangekomen en dat kon ook prima. Toch een mooi compliment voor de kok!”