Zorghub biedt mensen in de bijstand een betaalde baan, waarin ze vooral ondersteunende taken uitvoeren. Dit is vaak een mix van huishoudelijke taken en activiteiten met cliënten. Ze werken bijvoorbeeld als gastvrouw, helpen met koken, schoonmaken, opruimen, begeleiden van activiteiten of bieden ondersteuning bij het geven van voeding. Hierdoor kunnen zorgprofessionals zich beter richten op de primaire zorgtaken. “Dit is echt een win-win-win situatie voor iedereen,” typeert jobcoach Vera de Graaff van Zorghub.
Hiervoor wordt samengewerkt met onder andere zorgwerkgevers, WerkgeversServicepunt Haaglanden en Werkse!, dat de werkgevers en re-integratiedienstverlening verzorgt voor de gemeenten Delft, Midden-Delfland, Rijswijk, Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland.
Meerdere zorgdisciplines
Dit initiatief begon in 2021 in Delft door samenwerking met drie regionale zorgwerkgevers (Pieter van Foreest, Stichting Perspektief en Ipse de Bruggen) in diverse zorgdisciplines. “Hierdoor zijn er kansen in de gehandicaptenzorg, ouderenzorg en de ggz. Zo hebben we verschillende mogelijkheden om een passende werkomgeving te vinden en om samen nieuwe functies te creëren die ook zorgorganisaties echt helpen.” De doelgroep is breed: mensen die niet zelfstandig aan een baan kunnen komen in de zorg, maar hiervoor wel geschikt en gemotiveerd zijn. Ook statushouders kunnen bijvoorbeeld deelnemen.
Na Delft is ook de gemeente Rijswijk aangehaakt. “Het is een mooi startpunt voor werkzoekenden die passen in de zorg, maar daar nog geen diploma’s voor hebben,” zegt Brenda Knoef, consulent werk van deze gemeente. “Wij zorgen als gemeente voor het aandragen van geschikte kandidaten bij Zorghub. We betalen de jobcoaching en aanvullende bijstand – wanneer dat nodig is – en we kijken samen met Zorghub wat een kandidaat verder nodig heeft voor deze stap. Soms is bijvoorbeeld eerst een goede fiets nodig om naar het werk te komen, als hij die zelf nog niet meteen kan kopen.”