Initiatieven in de zorgsector

De uitdagingen in de zorg zijn groot. Met onder meer het opleiden van zij-instromers, nieuwe technologie en het werk anders organiseren, zodat werk efficiënter gedaan wordt én het werk toegankelijker wordt voor mensen voor wie werk anders niet mogelijk is, stromen meer mensen de zorg in. Ook leden van de alliantiepartners ABU, Cedris, NRTO en OVAL dragen hieraan bij met initiatieven die zij, samen met andere partners, organiseren. Enkele mooie voorbeelden van initiatieven binnen de zorgsector:

 

1. Meer zij-instroom met Werkervaringsplek

De Meandergroep in Limburg pakt de instroom in de zorg anders aan. Zij bieden mensen zonder zorgdiploma de kans om via een werkervaringsplek de zorg te ontdekken en gelijk een bijdrage te leveren aan het team. Dit is mogelijk door de organisatie van het werk zo aan te passen dat er instapfuncties ontstaan. De werkervaringstrajecten richten zich op mensen met een arbeidsbeperking of die langere tijd niet hebben gewerkt, waardoor zij makkelijker kunnen instromen in de zorg.

Meer weten? Bekijk de video
 

2. De WWZ Academie: Opleiding via een app, eenvoudig leren

De WWZ Academie biedt opleidingen in het sociaal domein met het motto: ‘Een baan waarin je anderen helpt, maakt ook jou gelukkig’. Deze NRTO-opleider heeft een slimme oplossing bedacht: cursisten kunnen lessen volgen via een app op hun telefoon. Ideaal voor wie een fysiek beroep heeft en weinig achter de laptop zit. In de app zijn videolessen te bekijken, literatuur te downloaden en multiple choice vragen te maken. Daarnaast biedt de leeromgeving extra hulp met Kaatje, een chatbot gebaseerd op ChatGPT, die vragen beantwoordt als cursisten vastlopen.

Meer informatie
 

3. Jobcarving en technologie als oplossing voor arbeidskrapte

Ergon en Senzer werken aan het matchen van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt, vooral voor mensen met een kwetsbare positie, zoals mensen met een arbeidsbeperking. Meer dan 80% van hen heeft een laag opleidingsniveau. De aanpak: zet mensen meteen aan het werk en ontdek hun vaardigheden. Met jobcarving worden taken van verschillende functies gebundeld tot een baan die mensen met een beperking kunnen uitvoeren. In plaats van naar een volledige functie te kijken, wordt er gezocht naar een match met beschikbare vaardigheden. Deze aanpak heeft bijvoorbeeld in ziekenhuizen geleid tot succesvolle trajecten, waarbij mensen met goede begeleiding alsnog helpende worden.

Meer informatie
 

4. Edin Dental Academy: Tandartsassistent met publiek-private ondersteuning

Tandartspraktijken in de regio Amersfoort kunnen met subsidie tandartsassistenten opleiden via Edin Dental Academy. In samenwerking met het Werkgeversservicepunt en Leerwerkloket selecteert UWV zo’n 10 kandidaten, compleet met CV en motivatie. Werkgevers kunnen vervolgens kandidaten uitnodigen voor een kennismaking en een dagje meelopen in de praktijk. De eerste twee maanden van de opleiding worden door UWV betaald, zodat zowel kandidaat als werkgever kunnen ontdekken of er een goede match is. De opleiding bij Edin wordt volledig door UWV vergoed.

Meer informatie
 

5. Zorg voor je Toekomst: Kansen voor en door statushouders in de zorg

Voor statushouders en mensen die het Nederlands nog niet goed beheersen, kan werk vinden lastig zijn, terwijl zij juist zo nodig zijn in de zorg. Sociaal ontwikkelbedrijf Avres startte daarom met Zorg voor je Toekomst. Dit traject van ruim een jaar combineert een Entree-opleiding met werkervaring in de zorg. Deelnemers volgen één dag per week les en werken minstens zestien uur, vaak als vrijwilliger. Met hulp van een trajectbegeleider, die hen twee dagen per week persoonlijk ondersteunt, worden praktische problemen opgelost en worden ze klaargestoomd voor een toekomst op de arbeidsmarkt.

Meer informatie
 

Initiatieven uit het veld

6. Expeditie Daelzicht: Overstappen naar de zorg

Expeditie Daelzicht is gericht op zij-instromers, die zonder het juiste diploma in de zorgsector willen werken. Met een contract starten zij direct in de praktijk en volgen tegelijkertijd een op maat gemaakt opleidingsprogramma. Er worden laagdrempelige gesprekken gevoerd over hun wensen, drijfveren en competenties. Het programma combineert leren op de werkvloer met onderwijs van Gilde Opleidingen. De deelnemers worden begeleid door een buddy en praktijkopleiders bij Daelzicht, en sluiten de Expeditie af met een examen.

Meer informatie
 

7. MeetMNDRN: Bekendheid vergroten

Hoe trek je werkzoekenden naar jouw organisatie? Employer branding, het profileren van je organisatie als een sterk werkgeversmerk, wordt steeds belangrijker. Wat maakt jouw organisatie uniek en hoe behoud je medewerkers? Om de arbeidskrapte te verlichten, laat Mondriaan eerstejaarsstudenten nu al zien welke stage- en carrièremogelijkheden er zijn. De deuren gingen open voor zij-instromers, studenten en andere werkzoekenden. Zo worden mensen in verschillende fases enthousiast gemaakt voor het werken en leren bij deze grote GGZ-instelling.

Meer informatie
 

8. AlleKansenBenut!: Begeleiding voor zij-instromers én werkgevers

Met het programma AlleKansenBenut! helpt Jeugdzorg werkt! organisaties in de jeugdzorg om zij-instromers en herintreders effectief in te zetten. Het programma biedt tools en inzichten om niet-SKJ-geregistreerde professionals optimaal te ontwikkelen binnen de organisatie en hen op lange termijn duurzaam in te zetten. AlleKansenBenut! adviseert en ondersteunt bij het succesvol begeleiden van deze nieuwe krachten, zodat zij een waardevolle bijdrage kunnen leveren.

Meer informatie
 

9. De Club van 60: Medewerkers behouden

Lelie Zorggroep heeft de Club van 60 opgericht, een informele groep voor medewerkers die iets met het getal 60 hebben, zoals hun leeftijd of affiniteit met de jaren ’60. De club komt elke zes weken samen om te praten over werk, de relatie met jongere collega’s, en andere relevante thema’s. Dit helpt hen langer gemotiveerd te blijven. De club is populair, en vier op de tien leden gaven aan graag door te willen werken na hun pensioen. Dit biedt een groot arbeidspotentieel en helpt Lelie Zorggroep om tijdig in te spelen op de behoeften van oudere medewerkers.

Meer informatie