Heeft u naar aanleiding van dit e-zine over de groensector ideeën voor nieuwe initiatieven en/of samenwerking of heeft u vragen over een van de initiatieven of verhalen? Neem dan contact met ons op. Wij gaan graag met u in gesprek om de mogelijkheden te verkennen en/of u in contact te brengen met de juiste partner.
Mail onsHet werkgeversperspectief
“Inzet op zij-instroom én aandacht voor vitaliteit, persoonlijke ontwikkeling en begeleiding van medewerkers”
Zorgprofessionals vinden is een grote uitdaging, en al helemaal bij de jeugdbescherming. Dit werk stelt nog hogere eisen aan medewerkers, waardoor de ‘vijver’ voor werkgevers kleiner is. In Zuid-Holland vangt Jeugdbescherming west dit deels op door veel zij-instromers op te leiden tot jeugdbeschermer. Goede maatwerkbegeleiding is daarbij een belangrijke succesfactor.
“Het is pittig werk en tegelijk het mooiste beroep wat er is”
Willemijn Klop van Jeugdbescherming west
Pittig & mooi werk
Bij Jeugdbescherming west werken van Gouda tot Zeeuws-Vlaanderen zo’n drieduizend medewerkers op negen locaties. Onder hen veel jeugdbeschermers en reclasseerders. Na een uitspraak van de rechtbank zetten zij zich – in het zogeheten ‘dwangkader’ – in voor de veiligheid van kinderen. Met als hoofddoel dat zij zich liefst thuis weer veilig kunnen ontwikkelen. “Als jeugdbeschermer maak ik gezinsplannen met gezinnen en zie ik als regiehouder toe op de uitvoering daarvan,” vertelt Willemijn Klop. Naast jeugdbeschermer is zij ook procesbegeleider van de zij-instroom. “Het werk van jeugdbeschermer is pittig door wat je tegenkomt en omdat het dwangkader spanning oplevert, bijvoorbeeld met ouders. Maar tegelijk vind ik dit het mooiste beroep dat er is, omdat je zoveel voor gezinnen, kinderen en hun toekomst kunt betekenen.”
Hoge eisen
Naast de juiste opleiding vraagt dit intensieve werk van zorgprofessionals de nodige (levens)ervaring en een goede balans in hun werk- en privéleven. Bovendien moeten jeugdbeschermers een registratie hebben van beroepsregister SKJ (Stichting Kwaliteitsregister Jeugd). “Dat alles samen maakt het aantal kandidaten voor vacatures nog kleiner,” schetst Klop.
Om de instroom te vergroten, maakt deze organisatie veel gebruik van zij-instroom van professionals uit andere sectoren. “Dit alleen is niet dé oplossing voor het personeelstekort, maar dit helpt wel om het te beperken.”
Naast het werven van nieuwe mensen is er intern veel aandacht voor vitaliteit, persoonlijke ontwikkeling en begeleiding van medewerkers. “Vanuit de werkgever is het belangrijk om in dit werk oog te houden voor medewerkers en te zorgen dat moeilijke dingen bespreekbaar blijven. Maar wij doen dat ook als collega’s onder elkaar. Door die aandacht en verbinding kunnen we samen meer aan als collega’s en locaties.”
De aanpak
Zij-instromers komen op verschillende manieren binnen. Via reguliere vacatures waarin ontwikkelingsmogelijkheden voor hen expliciet worden benoemd. Ook wordt samengewerkt met een gespecialiseerde detacheerder voor de jeugdzorg die kandidaten werft, assessments afneemt, de screening verzorgt en hen voordraagt voor vacatures. Daarnaast komen er veel kandidaten binnen via het programma AlleKansenBenut! van de jeugdzorg, speciaal voor zij-instroom.
Een belangrijke samenwerkingspartner is de vaste opleidingspartner HaKa, dat alle (maatwerk)opleidingen verzorgd, maar ook trainingen en EVC-trajecten. “Na een assessment geven zij advies over geschikte functies voor kandidaten en samen met kandidaten kijken we welke route voor iemand het meest geschikt is. We kijken daarvoor naar bestaande kwaliteiten en ervaring en wat er nog nodig is voor een beoogde functie. Zij-instromers krijgen de ruimte om zich te ontwikkelen en mee te lopen met collega’s. Hierdoor kun je nog zonder SKJ-registratie al wel ontdekken welke kant je precies op wilt. Dat is heel waardevol voor zij-instromers.”
EVC-trajecten
EVC-trajecten voor de Erkenning van Verworven Competenties zijn belangrijk om de kennis en ervaring van zij-instromers scherp te krijgen. “Zij kunnen door hun eerdere loopbaan waardevolle competenties meebrengen, maar het moet wel duidelijk zijn dat iemand die kan toepassen en de juiste kennis in huis heeft. Het gaat immers wel om een belangrijke rol die je hebt voor kinderen en gezinnen. Dat moet je kunnen verantwoorden. Weet je dan ook zeker dat je voldoende regie kunt houden of bijvoorbeeld ethisch handelt? EVC-trajecten maken dit inzichtelijk voor competenties die wij belangrijk vinden.”
Oproep aan politiek en werkgevers
Naast instroom van nieuwe mensen blijft het behoud van medewerkers een belangrijke uitdaging voor werkgevers. Klop: “Dat mag zeker niet ondersneeuwen door de focus op personeelswerving en de begeleiding van nieuwe collega’s. Daarvoor zijn – naast ontwikkelmogelijkheden – de waardering van het werk, salaris en arbeidsvoorwaarden heel belangrijk. Ik zie vooral een taak voor de politiek om daar prioriteit aan te geven. Richting werkgevers wil ik vooral oproepen om meer werk te maken van zij-instromers en hen meer kansen te bieden. Dat is niet alleen waardevol voor deze nieuwe collega’s, maar voor de hele organisatie. Er zitten zoveel parels tussen en mensen die extra kwaliteiten meebrengen.”
Tips en afraders
Tips
- Bied meer zij-instromers kansen om te ontdekken en zich te ontwikkelen.
- Zorg voor maatwerk begeleiding en opleidingen waar dat nodig is.
- Benut EVC-certificaten voor belangrijke competenties die iemand al heeft.
- Haal aanvullende expertise in huis van enkele vaste specialisten.
Afraders
- Blijven werven op vertrouwde opleidingen en werkervaring op het cv.
- Door hyperfocus op instroom behoud van personeel uit het oog verliezen.